Drugi antikorupcijski čas održan u Novom Sadu

17. April 2019.

Prekini lanac! Reci NE korupciji!

Drugi antikorupcijski čas "Prekini lanac! Reci NE korupciji!", kojem je prisustvovalo više od 230 učenika završnih razreda iz srednjih škola iz Vojvodine i njihovih nastavnika, održan je 17. aprila 2019. u Gimnaziji „Isidora Sekulić“ u Novom Sadu.

Kako prepoznati korupciju, kome je prijaviti, kao i o prevenciji od ove štetne društvene pojave sa učenicima iz 51 srednje škole iz Novog Sada, Bača, Bačke Palanke, Bačkog Petrovca, Bečeja, Vrbasa, Žablja, Sremskih Karlovaca, Srbobrana, Titela, Temerina, Inđije, Stare Pazove, Iriga, Pećinaca, Rume, Sremske Mitrovice, Šida i Futoga razgovarali su tužioci, policajci i sudije koji se svakodnevno bore protiv korupcije, predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije, kao i predstavnici nevladinih organizacija "Transparentnost Srbija" i "Pištaljka".

Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić poručio je srednjoškolcima da je u izgradnji boljeg društva veoma bitno da i mladi ljudi znaju da prepoznaju oblike korupcije.

"Danas imate šansu da uzmete aktivno učešće u kreiranju vaše i naše budućnosti, jer ćete vrlo brzo vi biti ona snaga u ovoj državi koja će donositi odluke i koja će praviti bolje društvo. Novi Sad će uvek podržavati aktivnosti koje za cilj imaju da stvorimo još bolji grad. Da Novi Sad ne pamte što je ove godine Omladinska prestonica Evrope ili Evropska prestonica kulture 2021, nego i kao grad u Srbiji sa svim evropskim vrednostima kojima težimo. Pozivam vas da se aktivno uključite u borbu protiv korupcije", kazao je Jelušić.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić istakao je da borba protiv korupcije znači "čvrste anti-koruptivne institucije i izgradnju tih institucija".

"Ono što smo mi izgradili do sada, na vama je da nastavite i izgradite bolje", izjavio je Ilić. On je istakao da je nova organizacija državnih organa doprinela efikasnom i delotvornom pravosuđu koje daje rezultate u borbi protiv korupcije, kao i da se sada stiže do pravosnažne presude za manje od mesec dana.

„Sada policija hapsi, tužilaštvo tuži, a sud aktivno presuđuje i osuđuje kriminalce koji su krali državu i narod. Za slučajeve gde, recimo, neko prijavi lekara mi stižemo do pravosnažne presude za manje od mesec dana, jer imamo specijalizovane organe koji znaju svoj posao, nisu opterećeni drugim predmetima, koji, dakle, imaju vremena da se bave antikorupcijom", rekao je Ilić.

Posebni savetnik nadležan za poslove srednjeg obrazovanja i obrazovanja odraslih u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Aleksandar Pajić objasnio je da Ministarstvo podržava ovakav vid, pre svega, prevencije i borbe protiv korupcije.

"Svi naši učenici koji su blizu punoletstva ili su punoletni, treba da znaju šta znači korupcija, da je prepoznaju kako bi mogli da ukažu na elemente korupcije, da bi kao društvo mogli da se borimo protiv korupcije", istakao je Pajić.

Vođa projekta Prevencija i borba protiv korupcije Roman Prah precizirao je da za mlade ima "jednu jedinu poruku". "Sledite slogan koji smo izabrali za ovaj projekat - "prekini lanac", u smislu da ne idete istim putem kao ostali koji taj lanac neće da prekinu. Na taj način pokazujete svoju volju da vi i vaši vršnjaci živite bolje", istakao je Prah.

Ovaj edukativni čas organizovan je u okviru aktivnosti projekta i deo je kampanje za podizanje javne svesti o važnosti prevencije i borbe protiv korupcije, a poseban značaj dat je edukaciji i informisanju mladih ljudi.

Prvi Antikorupcijski čas održan je 4. aprila 2019. u Kraljevu, dok će naredni biti održani u Beogradu i Nišu tokom septembra ove godine. Pored organizacije Antikorupcijskih časova za učenike srednjih škola, biće održane i debate sa studentima na fakultetima u četiri Univerzitetska centra u Srbiji, kao i brojne konferencije.